Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ


ΒΟΣΝΙΑ – ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Στριμωγμένη ανάμεσα σε Σερβία, Κροατία και Μαυροβούνιο, χωρίς καμία πρόσβαση στη θάλασσα που απέχει ελάχιστα απ’ τα δυτικά σύνορά της, αυτή η μικρή ορεινή χώρα φαίνεται να συνέρχεται απ’ τον σκληρό πόλεμο του 1990 και να επουλώνει τις βαθιές πληγές της!
Ανέκαθεν έριζαν γι’ αυτήν καθολικοί, μουσουλμάνοι και ορθόδοξοι ενώ επί ενωμένης Γιουγκοσλαβίας είχε βρεθεί μια εξαιρετική ισορροπία μεταξύ τους και ειδικά στο μαγευτικό Σεράγιεβο, την πρωτεύουσά της, ζούσαν αρμονικά Σέρβοι, Κροάτες, Τούρκοι και Εβραίοι. Αποκορύφωμα  όλων αυτών η διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 1984.
Ο διαμελισμός όμως της Γιουγκοσλαβίας και ο ισοπεδωτικός πόλεμος που ακολούθησε έφερε μεγάλες συμφορές. Ακόμα και το ιστορικό γεφύρι του Μόσταρ (φωτο) που συμβόλιζε την ένωση όλων των εθνοτήτων γκρεμίστηκε!
Μετά από30 περίπου χρόνια φαίνεται όλα να αλλάζουν. Το γεφύρι ξανακτίστηκε, τα όμορφα ορεινά χωριά βρήκαν ξανά τους γαλήνιους ρυθμούς τους ενώ  το Σεράγιεβο, μοντέρνο και πολύχρωμο, γεμάτο τραπεζάκια έξω όπου απολαμβάνεις καφεδάκια ψημένα στη χόβολη και ανατολίτικα φαγητά όπου τα μπαχάρια περισσεύουν έλκει ολοένα και περισσότερο κόσμο. Το φεστιβάλ του κινηματογράφου που διοργανώνει συγκεντρώνει  σινεφίλ απ’ όλη την Ευρώπη που έρχονται με ενθουσιασμό στα μέρη του μεγάλου Εμίρ Κουστουρίτσα……και μιλώντας για τον καιρό των τσιγγάνων σβήνουν το πάθος τους για τέχνη πίνοντας μια Nektar Pivo, μια Tuzlanski Pilsner ή μια Cerni Gordje!
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου