Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι της συμφωνίας των Πρεσπών που βαφτίζει επίσημα την γείτονα, Βόρεια Μακεδονία, αλλά οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται εκατέρωθεν των συνόρων.  Όπως όμως και να ‘χουν τα πράγματα, φαίνεται να δίνεται ένα τέλος σ’ αυτό το σήριαλ της ονοματολογίας που σίγουρα, εκτός από παράπονα, ανοίγει ένα δρόμο νέο στις σχέσεις των δύο χωρών!
Η καινούρια αυτή χώρα ήταν πάντα ένα βαλκανικό κράμα. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Σλάβοι, Αλβανοί, Τούρκοι και φυσικά Έλληνες που κατοικούσαν στο Μοναστήρι (σημερινά Μπίτολα) και στην Αχρίδα. Σήμερα κυριαρχεί το σλαβικό στοιχείο ενώ οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το 30% της χώρας!
Η πολυμορφία αυτή κάνει τη χώρα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η Αχρίδα είναι σίγουρα το ωραιότερο μέρος της. Η λίμνη μοιάζει με ζωγραφιά ενώ αν κατευθυνθείτε προς τα αλβανικά σύνορα θα περάσετε από τον Εθνικό της Δρυμό και θα επισκεφτείτε την υπέροχη εκκλησία του Αγίου Ναούμ.
Στα Σκόπια, την πρωτεύουσα σεργιανίστε στα ανατολίτικα παζάρια και στα Μπίτολα επισκεφτείτε τα ερείπια της αρχαίας Ηράκλειας. Η απόσταση της πόλης είναι ένα τέταρτο από τη Φλώρινα και πολλοί Έλληνες πηγαίνουν για ψώνια στα σούπερ μάρκετ VERO ( ο Βερόπουλος παραμένει κεφάτος και εκτός Ελλάδας) και φυσικά για βενζίνη!
Το φαγητό ενδιαφέρον ιδίως στους τουρκομαχαλάδες όπου τα αρνίσια σουτζουκάκια έχουν την τιμητική του καθώς και τα burek ( τυρόπιτα ή κρεατόπιτα). Κι από μπίρες πολλές και καλές. Η καλύτερη ζυθοποιία είναι η Temov με πολλές διαφορετικές μπίρες ενώ ακολουθεί η Starograsko, Makedonsko, Zlaten Dab και η  Skopko Pivo!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου