Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

ΒΟΛΙΒΙΑ


ΒΟΛΙΒΙΑ
Το μικρό πούλμαν ξεκίνησε πολύ πρωί από το Πούνο του Περού και ακολουθώντας το δρόμο παράλληλα με την ακτογραμμή της λίμνης Τιτικάκα, σταμάτησε σ’ ένα σημείο που η λίμνη στένευε πολύ. Κατεβήκαμε όλοι οι επιβάτες και μπήκαμε σε μια ξύλινη σανίδα για να περάσουμε απέναντι ενώ σε μια άλλη ανέβασαν το πούλμαν! Λίγο πιο κάτω φτάναμε στην πόλη  Κοπακαμπάνα που είναι και τα σύνορα και οι υπάλληλοι γέμισαν σφραγίδες τα ταλαιπωρημένα διαβατήριά μας (φωτο)!
Η Λα Παζ δεν ήταν μακριά και φτάνοντας, τα 4000 μέτρα υψόμετρο άρχισαν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους στον εγκέφαλό μας! Λίγο τσάι από φύλλα κόκας (mate de coca) μας συνέφερε γρήγορα. Η Λα Παζ είναι η ψηλότερη πρωτεύουσα του κόσμου και μοιάζει  σαν χωνί που το ανοικτό μέρος του είναι πάνω(4000 μ.) και το στενό κάτω (3000μ.) που καταλήγει στην Plaza de las Armas, στην πλατεία που βρίσκονται όλα τα επίσημα κτήρια της Βολιβίας! Στο πάνω μέρος βρίσκονται οι φτωχογειτονιές και τα παζάρια που πουλάνε παράξενα πράγματα για ξόρκια και μαγικά ανιμιστικά! Περνώντας από κει το πούλμαν δέχτηκε έναν καταιγισμό από πέτρες κι εμείς εμβρόντητοι σκύψαμε κάτω απ΄ τα καθίσματα για ν΄ αποφύγουμε τη βροχή από τζάμια.
Οι δρόμοι στο κέντρο ήταν γεμάτοι κίνηση από αναρίθμητα «σκαθάρια» Volkswagen ενώ τα πεζοδρόμια γεμάτα Βολιβιανές που πουλούσαν κάτι φαγώσιμο έχοντας το μωρό τους στην πλάτη τους μέσα σ’ ένα πολύχρωμο ύφασμα! Στρατιώτες παντού ακροβολισμένοι, έτοιμοι να παρέμβουν όπου κι όταν χρειαστεί! Σε κάποια περιοχή υπήρχαν πανάκριβα σπίτια που, όπως μου είπαν, ανήκαν σε Εβραίους που στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατέφυγαν εδώ για να σωθούν από τις ναζιστικές διώξεις , καθώς και σε Ναζί που για να γλυτώσουν τις συλλήψεις έφτασαν ως εδώ. Το παράξενο είναι ότι μετά συνεργάστηκαν και είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εμπόριο της χώρας!
Η Βολιβία, η μόνη χώρα της Ν. Αμερικής χωρίς θάλασσα, μαζί με την Παραγουάη, είναι προορισμός για ταξιδιώτες που θέλουν να ξεφύγουν απ’ την πεπατημένη, θέλουν να αιχμαλωτίσουν εικόνες και χρώματα έντονα, να στριμωχτούν σε μικρά εστιατόρια γεμάτα γεύσεις και αρώματα πρωτόγνωρα και να σβήσουν την δίψα τους με την υπέροχη Cerveza Pacena!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου