Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

ΚΥΠΡΟΣ - CYPRUS

 

ΚΥΠΡΟΣ  -  CYPRUS

Όταν τα πλοία των Αχαιών αναχωρούσαν από την Τροία με τις δάφνες της νίκης για την πατρίδα, συνάντησαν εμπόδια στο δρόμο τους, κυρίως αντίθετους ανέμους. Κάποια απ’ αυτά λοξοδρόμησαν και έπιασαν λιμάνι στις πανέμορφες ακτές της Κύπρου όπου και πολλοί αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα! Από τότε το νησί της Αφροδίτης κατοικείται αδιάλειπτα από Έλληνες! Μετά την Άλωση, πλήθος Οθωμανών κινήθηκαν προς την Μεγαλόνησο αλλοιώνοντας τον πληθυσμό ενώ το 1974 η τουρκική επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα την διχοτόμηση του νησιού που δημιούργησε το «Κυπριακό πρόβλημα» που δυστυχώς παραμένει άλυτο ως τις μέρες μας!

Στο νησί αρχαίοι αμπελώνες και ευωδιαστά εσπεριδοειδή εναλλάσσονται με ακρογιαλιές με καυτή άμμο και γαλήνια μοναστήρια σκαρφαλωμένα  στην οροσειρά του Τροόδους με ρωμαϊκά μωσαϊκά αραδιασμένα στην Πάφο και την Λάρνακα. Στην Λευκωσία θα μαυρίσει η ψυχή σας με το οδόφραγμα της οδού Λήδρας που χωρίζει την Δημοκρατία της Κύπρου με τα κατεχόμενα καθιστώντας την πρωτεύουσα  την μοναδική διαιρεμένη πόλη στην Ευρώπη.  

Ευρωπαϊκές και μεσανατολικές γεύσεις κυριαρχούν στη γαστρονομία ενώ από μπίρες  μην αγχώνεστε….υπάρχει και ποικιλία και ποιότητα! Πρώτα απ’ όλα η θρυλική ΚΕΟ μαζί με την ΛΕΩΝ και την CARLSBERG είναι πανταχού παρούσες. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πλήθος μικροζυθοποιείων με πολύ ενδιαφέρουσες γεύσεις για κάθε ουρανίσκο! Στα κατεχόμενα η μοναδική μπίρα που έχει παραχθεί ποτέ είναι η Gold Fassl (φωτο) αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Στην αγορά κυριαρχούν οι τούρκικες μπίρες με πρώτη και καλύτερη την Efes Pilsen.

 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου