Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - KOSOVO

 

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ  -  KOSOVO

Το Κοσσυφοπέδιο, όπως είναι η ελληνική ονομασία, ήταν για χρόνια περιοχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων του ήταν αλβανικής καταγωγής. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας σηματοδότησε τον ξεσηκωμό των Αλβανικής καταγωγής κατοίκων που με την βοήθεια της μαμάς Αλβανίας αλλά και των Η.Π.Α. καθώς και όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008, έχοντας στο βόρειο μέρος του τον σερβικό τομέα με περιορισμένη αυτονομία!

Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσεις στην πρωτεύουσα Πρίστινα είναι με mini bustaxi που αναχωρούν από τα Τίρανα καθημερινά ή οδικά από Αχρίδα. Οι κυανόκρανοι είναι συνηθισμένη εικόνα στις μεγαλύτερες πόλεις που το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή καθώς επιστρέφουν οι απανταχού Κοσσοβάροι μετανάστες για διακοπές στα πάτρια εδάφη. Τα χιονοσκέπαστα βουνά παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους ορειβάτες που θα πρέπει να προσέχουν τις αγέλες λύκων που κινούνται συνεχώς! Ο σερβικός τομέας της Μητρόβιτσα έχει εξαιρετικά μοναστήρια με σπάνιες τοιχογραφίες και κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Πηγαίνετε καλύτερα με φίλους Αλβανούς μια που οι Έλληνες δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητοί λόγω της ελληνοσερβικής φιλίας. Η χώρα μας εξάλλου δεν έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο σαν ανεξάρτητη χώρα. Μην ανοίγετε το στόμα σας λοιπόν εκτός και είστε στο τραπέζι όπου αρνιά ολόκληρα σουβλιστά κάνουν το Πάσχα μας να μοιάζει vegetarian! Από μπίρες εκτός από τις Peja που κυκλοφορούν σε όλους τους γνωστούς τύπους και κινούνται στην μετριότητα, δοκιμάστε τις μπίρες της μικροζυθοποιίας Sabaja, ιδιαίτερα την Ι.Ρ.Α. Τέλος αν βρεθείτε στον σερβικό τομέα, δοκιμάστε την Πίβσταν από την Γκρατσάνιτσα και την μοναστηριακή Gazimestan από την περιοχή της Μητρόβιτσα ( ευχαριστώ Μίμη 
Αλεξιάδη).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου